In mijn leven en werk word ik voortdurend geïnspireerd door boeken. Ik maak onderscheid tussen inspiratieboeken en bronboeken. Er zijn drie bronboeken die mij blijvend inspireren en laten groeien naar een hoger en helder bewustzijn:
1. Een Cursus in Wonderen
2. De lezingen van Eva Pierrakos (300 (!) bron lezingen)
3. ‘Ik ben / Zijn’ van Nisargadatta Maharaj
In een bronboek zijn de teksten voortgekomen uit het ‘niets’ of een hoger bewustzijn. Vaak geciteerd via een stem (Een cursus in Wonderen), of doorgegeven als iemand in trance is (de lezingen van Eva Pierrakos). Het boek van Nisargadatta Maharaj, ‘Ik Ben / Zijn’, is ook een bron boek, omdat Nisargadatta een verlichte meester is uit India. Hij vertelt alleen over zijn toestand in de werkelijkheid.
Als je wat gevorderd bent op je pad, merk je dat er geen speld tussen te krijgen is in de redenaties in deze bronboeken. Een bronboek geeft veel inspiratie aan schrijvers. Zij schrijven er boeken door die toegankelijker zijn voor mensen die zelf nog niet een bronboek kunnen bestuderen of het prettiger vinden om toegankelijkere taal te lezen.
Zo is het werk van Eckhart Tolle, ‘De kracht van het Nu’ en ‘Nieuwe Aarde’, geïnspireerd op ‘Een cursus in wonderen’ en bevat dit werk ook teksten uit de boeken van Nisargadatta Maharaj. Paul Ferrini schrijft hele mooie boeken gebaseerd op Een cursus in wonderen (zoals ‘Het Christus Bewustzijn’). Ook de boeken van Marianne Williamson, waaronder ‘Terugkeer naar liefde’, zijn gebaseerd op ECIW en zo zijn er nog vele anderen die ECIW via hun boeken toegankelijk maken voor een groter publiek.
Als je je in de Cursus in Wonderen gaat verdiepen, dan zul je merken dat veel van je bestaande overtuigingen overboord kunnen. Dat vind ik er heel bevrijdend aan. Het boek inspireert mij al jaren, is zeer bepalend voor mijn vorming en werk en is een steun waar ik op terugval als ik het leven even niet vertrouw.
~ Annemarie Baltus
2015