‘Leidinggeven vanuit je Ego, is dat eigenlijk erg? Ik bedoel, de meeste leiders doen dat.’ Ik krijg de vraag tijdens een digitale sessie voor veertig jonge leiders. Het thema is leidinggeven vanuit je hart.
‘Nee’, zeg ik, ‘je mag leidinggeven hoe jij wilt.’
Ik denk er later nog eens over na.
Er zijn maar weinig leiders die geheel kunnen leiden vanuit het hart. Toch is leiden vanuit je hart het meest krachtige wat je kunt doen. Je blijft dan altijd trouw aan jezelf. Je verlaat jezelf niet en je verlaat de ander niet. Leidinggeven vanuit je hart heeft de meest positieve impact op jezelf en anderen. Je krijgt er uiteindelijk een fijn en prettig leven van. Vol vertrouwen, vervulling en overvloed.
Denk zelf eens terug aan een moeilijke situatie in je leven waarin je trouw bleef aan jezelf. Denk ook terug aan een moeilijke situatie waarin je dat niet deed of niet durfde. Waar voelde jij je het dichtst bij jezelf? Waar heb je achteraf een beter gevoel over? Wat had op de lange termijn de meest positieve impact op jezelf en op anderen?
Wij zijn als mensen in ontwikkeling. Er zijn maar weinig leiders die volledig vanuit het hart kunnen leiden. Leiden vanuit je hart is iets wat je in het leven met vallen en opstaan leert. Het is de evolutionaire weg van de mens: we ontwikkelen naar meer bewustzijn. Door je aandacht naar binnen te richten ga je steeds meer ervaren wat in lijn met je hart is en wat niet. Er is moed voor nodig om jezelf eerlijk onder ogen te zien en trouw te blijven aan jezelf. Vooral als de wereld dit op het eerste gezicht niet lijkt te ondersteunen. Hoe meer je leert om trouw aan je jezelf te blijven en vanuit je hart te handelen, hoe makkelijker het wordt. Hoe meer je het wilt.
Als je leiding geeft vanuit je hart, heb je ook aspecten van het Ego nodig. Het vermogen om te kunnen onderscheiden, te kiezen en grenzen aan te geven. Als leider heb je politiek bewustzijn nodig. In dit krachtenveld mag je leren om te blijven staan voor wat je hart je ingeeft. Als je dit eenmaal onder de knie krijgt, wordt het leven er gemakkelijker van. Je begint te vertrouwen op de goedheid van het universum. Er opent zich voor jou een andere weg, die verborgen blijft als je voor het Ego blijft kiezen.
Kiezen voor het Ego versterkt angst en achterdocht en de behoeft om meer macht te hebben, te houden en uit te breiden. De behoefte aan totale controle. Kiezen voor het hart versterkt vertrouwen en geeft ruimte aan anderen. Het geeft jou uiteindelijk meer macht, omdat het je gegeven wordt door anderen. Maar dat laatste is een niet afdwingbaar neveneffect.
Op de gebieden waaruit je leidt vanuit je Ego creëer je ook het gedoe wat daarbij hoort. Het leven spiegelt wat je doet. Een prachtig voorbeeld is Trump. Hij leidt vanuit zijn Ego: eerzucht, hebzucht, macht. Alles is van Trump. Hij krijgt bewondering, grenzend aan aanbidding. Maar de VS heeft nooit eerder een president gehad, die zoveel minachting heeft gekregen. Dat is wat het Ego creëert: tegenstellingen en verdeeldheid. Gedoe.
Wat is er positief aan leidinggeven vanuit het Ego? Ook dat zien we bij Trump. Hij trapt op de harten van anderen. Zo hard, dat mensen tegen hem ingaan. Mensen staan op, die anders waren blijven zitten. Iemand die leidt vanuit het Ego nodigt anderen uit om trouw te blijven aan zichzelf en hun hart te laten spreken. Daar is dan weer moed voor nodig. Voor de onderdanen dan.
Dus is leidinggeven vanuit je Ego erg? Nee, want je faciliteert hoe dan ook de evolutionaire weg van de mens. Deze weg leidt naar meer bewustzijn en liefde.
Wat een heerlijk idee.
~Annemarie Baltus~
juni 2020
Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.