In de coaching kreeg ik vandaag de vraag: “Ik heb zo’n last van een akkefietje, het is eigenlijk onbelangrijk, maar ik merk dat het aan mij blijft hangen. Hoe kom ik ervan af?” Niemand in zijn omgeving begreep dat de vraagsteller erin ‘bleef hangen’. Hij zelf ook niet. Wel raakte het onderwerp zijn rechtvaardigheidsgevoel. Graag kreeg hij tips: ”Hoe kan ik dit zo snel mogelijk parkeren, of liever, voor altijd vergeten?”
Het grootste struikelblok in het loskomen van dit ‘akkefietje’ is het oordeel dat hij erover heeft: Het akkefietje was onbelangrijk. Daarmee liet hij zijn beleving over wat er gebeurd was niet toe. Want het was namelijk onbelangrijk. Zodra het in hem opkwam zei hij tegen zichzelf: ‘Maak je toch niet druk hierover!’ En als hij er met anderen over sprak, bevestigden zij zijn oordeel: “Laat het los, zo belangrijk is het niet.”
Als iets klein en onbelangrijk lijkt en je merkt dat je je er druk over maakt, dan is het belangrijk voor jou. Dus is het kleine akkefietje belangrijk. Als je het gevoel toelaat, dan zul je merken dat er informatie in zit die je verder helpt in het leven. Op het moment dat iets schuurt, ontstaat tegenkracht waar wij aan ontwikkelen. Daar zit groei, inzicht en wijsheid in besloten. Wij willen vrij zijn en gaan daarnaar op zoek.
In plaats van zo snel mogelijk een ‘akkefietje’ te parkeren, kan het daarom goed zijn het helemaal te incasseren en te doorleven. Als het gevoel echt doorleefd is, zul je merken dat je het vanzelf laat gaan; langzaam draait het weer van je af, kun je het loslaten en indien nodig ernaar handelen. Het voordeel van niet-parkeren is dat akkefietjes ook niet gaan stapelen. Iets wat je parkeert blijft bij je tot je ernaar kijkt.
Door ook de ‘onbelangrijke’ dingetjes die bij je blijven te bekijken, zul je merken dat je jezelf beter leert kennen, waar je gevoelig voor bent en wat voor jou wezenlijk is. Door te kunnen incasseren en akkefietjes te doorleven, leer je ook om bij je gevoel te blijven en ervoor te gaan staan. Daar heb je innerlijke kracht voor nodig. En die kun je op deze manier ontdekken en ontwikkelen. Je wordt er zichtbaar van, voor jezelf en voor anderen.
Alleen voor dat wat je wezenlijk vanbinnen ervaart kun je het verschil maken. Dit ligt ook besloten in de kracht van ‘kleine’ dingen, mits je deze toelaat. Heel veel ‘kleine’ dingen samen kunnen een beweging in gang zetten, versterken of ondersteunen.
Wij hebben tegenkracht nodig om te evolueren als mensheid naar meer humaniteit en daarvoor hebben wij mensen nodig die voor hun waarden kunnen en durven staan. Zo ontstaan voorvechters. Zonder voorvechters komen we als mensheid niet verder. Zo zijn we via ‘kleine dingen’ die schuren gekomen aan gelijke rechten voor blank en zwart, voor mannen en vrouwen, rechten voor arbeiders, voor democratie. Dit komt allemaal voort uit onvrede over onrecht. In essentie begint dit met irritatie over ‘kleine’ akkefietjes.
Dus hoe klein het akkefietje ook lijkt, neem het serieus en verbind het aan jouw diepere waarden. Zo word je bewust en kun je de vanzelfsprekendheden van ons huidige bestaan ter discussie stellen. Wellicht help je zo de wereld een beetje liefdevoller te maken.
~ Annemarie Baltus
20 september 2016