Inspiratie bij je zoektocht
Het Thomas-evangelie is één van de teksten die werden teruggevonden in 1945 bij Nag Hammadi. Anders dan de evangeliën uit het Nieuwe Testament bevat het Thomas-evangelie geen levensgeschiedenis van Jezus. Het bestaat uit 114 losse uitspraken van Jezus, de zogenoemde logia. Bram Moerland schrijft over het Evangelie van Thomas (ja, niet afhaken nu), vanuit Het weten van een ongelovige.
De vondst in 1945 van de Nag Hammadigeschriften (teksten uit ongeveer de vierde eeuw) bevatten uitspraken van Jezus, zonder de (dogmatische) ruis die er in de tijd overheen is gegaan. Het is een oertekst en dus een bron van oorspronkelijke inspiratie. Zo staat er niets in over het einde der tijden, wat voor de komst van Jezus een populair gedachtengoed was.
Zelf geloof ik wel in ‘het laatste oordeel’, maar dan een oordeel door mensen geveld. Daarmee bedoel ik dat de mensheid zover is in zijn ontwikkeling, dat we als groep uit de projectie gaan. Maar dat gaan wij waarschijnlijk niet meemaken. Terug naar het boek van Moerland.
De uitleg die Moerland in “Het evangelie van Thomas” aan de logia geeft, maakt het voor mij mogelijk om de soms ingewikkelde uitspraken te vertalen naar een interpretatie die geldig is voor mij op dit moment. Een van de bekendste (en simpele) logia is nummer 26: “Jezus zei: Je ziet wel de splinter in het oog van je broeder maar je ziet niet de balk in je eigen oog. Als je de balk uit je eigen oog verwijdert, dan zul je helder genoeg zien om de splinter weg te halen uit het oog van je broeder.” Mooi toch én van toepassing in deze tijd.
De Naghammadi geschriften zitten vol met dit soort uitspraken die vaak ingewikkeld, maar tegelijk ook ongelooflijk inspirerend kunnen zijn voor jou in je zoektocht naar je oorspronkelijke essentie. Het is knap hoe Bram Moerland deze teksten stuk voor stuk toegankelijk maakt.
~ Annemarie Baltus
2015