Complementair ontwikkelen 2
In mijn eerdere blog over complementair ontwikkelen schreef ik al over de andere kant van ons grote talent. Graag wil ik twee krachten bespreken, waar veel talenten op te herleiden zijn. Het gaat om stille kracht en harde kracht.
Harde kracht: mannelijk, toekomstgericht, daadkracht, energie, ruimte innemen, resultaatgericht. Handelen als kwaliteit. Als deze kracht dominant is en er ontstaat angst doordat doelen niet worden gehaald, of er is sprake van controle verlies, dan ontstaat valkuilgedrag: pushen, drammen en doorduwen. Je hebt last van onrust.
Stille kracht: vrouwelijk, zijn, in het hier & nu, ontvankelijk, accepteren, overgave, ruimte geven en relatiegericht. Wachten als kwaliteit. Als deze kracht dominant is en er is zorg of angst over het verlies van de relatie (ruzie, strijd), dan ontstaat valkuilgedrag: duiken, omzeilen en afwachten. Je wordt passief.
Iedereen heeft beide krachten in zich. Misschien (h)erken je wel al beide krachten, angsten en valkuilen bij jezelf. De meeste mensen hebben één van de krachten het sterkst ontwikkeld. Bijvoorbeeld: je hebt een voorkeur voor de harde kracht. In je gedrag betekent dit dat je kunt doorzetten, dat je actief bent en resultaatgericht. Als je bang wordt, (wat je dan vaak niet doorhebt, laat staan toegeeft), en het doel dreigt NIET gehaald te worden, dan ga je pushen. Je bent onrustig van binnen. Je oordeelt over het passieve gedrag van de ander: ‘Waarom doet niemand waar hij voor betaald wordt?’. Je bent gericht op het resultaat. Dat moet en zal gehaald worden.
Je komt niet verder als je niet doorhebt dat je talent in je valkuil verandert. Op het moment dat je gaat pushen op mensen met hun stille kracht voorop, duw je ze rechtstreeks de passiviteit in. Dit heeft een versterkend effect op jouw drammend gedrag en weer een versterkend effect op de passiviteit van de ander. Deze passiviteit zit sowieso al in je allergie. Als je niet op je gedrag ingrijpt, creëer je zo een crisis. Dit is ook een kans voor groei. In deze crisis leer je om de andere kant van de medaille te ontwikkelen, namelijk je stille kracht. Ruimte geven, doorvragen, in vertrouwen blijven. Zacht blijven bij spanning. Die kracht heb je ook in huis. Precies genoeg om als mens in evenwicht te zijn.
Als je een voorkeur voor de stille kracht hebt, vind je het belangrijk dat je goed kunt samenwerken in een prettige sfeer. Vanuit vertrouwen werk je het prettigst. Je bent sterk in relaties en werkt hard als je je goed voelt. Dit is wezenlijk. Als je niet wordt gezien, of de sfeer wordt onveilig, dan trek je je terug. Je oordeelt over het dominante gedrag van de ander. Je begrijpt niet waarom iemand zo doet. Je wordt passief. Ook hier kom je niet verder als je niet doorhebt dat je zelf moet bewegen en uit de grot moet komen. Een ander komt je niet ophalen, tenzij je een manager hebt die net als jij een voorkeur voor de stille kracht heeft. Ook hier zit een leerpunt. Je mag leren om je harde kracht te ontwikkelen. Blijven staan in spanningsvelden en in balans komen.
In onze Westerse maatschappij bestaat een overwaardering voor harde kracht. Dat gaat gelukkig wel veranderen, want het is maar de helft van wat we nodig hebben. Leiders van de toekomst moeten zich complementair ontwikkelen, dat wil zeggen met aandacht voor de harde en de stille kracht. Het kan niet anders. Deze leiders gaan innerlijk zeker naar een onbekende toekomst. Zij kunnen de juiste richting voelen en de weg wijzen.
Dat is alleen weggelegd voor mensen die zich bewust zijn van deze innerlijke dynamiek en beide krachten willen ontwikkelen. Want niet jouw voorkeurstijl is bepalend, het is de situatie die vraagt welke kracht in jou nu nodig is. Soms is dat wachten, soms is dat handelen. Als je met deze dynamiek meegaat, ontwikkel je een bepaald gevoel voor timing en gaat het leven op een bepaalde manier als vanzelf.
~ Annemarie Baltus
1 maart 2016