Dit boek is geschreven door Helen Schucman en William Thetford, beiden professor in de klinische psychologie en alles behalve spiritueel ingesteld. Ze waren sterk gericht op status en prestige en zij hadden een moeizame relatie met elkaar. Het hoofd van de afdeling had er genoeg van, sprak met beiden en zei: “Er moet een andere weg zijn.” Helen kreeg daarna via een Stem deze cursus in wonderen (ECIW) door. Zij schreef dit op in steno, las het voor aan William en hij schreef het op.
ECIW bestaat uit drie delen: een Tekstboek, een Werkboek en een Handboek voor Leraren (bij elkaar 1274 pagina’s!). Het gehele proces van schrijven heeft zeven jaar geduurd. De auteurs wilden hun namen niet op de voorkant van ECIW. Ze wilden geen nieuwe sekte creëren. Zij beschouwden dit als een opdracht.
Het boek is christelijk in de formulering, maar behandelt universele spirituele thema’s. De Stem beklemtoont dat hij slechts een versie van de universele leerweg is. Er zijn er vele anderen die alleen in vorm verschillen. Zij leiden uiteindelijk allemaal tot God. In het voorwoord staat beschreven waar ECIW over gaat:
Niets werkelijks kan bedreigd worden
Niets onwerkelijks bestaat
Hierin ligt de vrede van God
Overdenk dit een minuut. Voel de kracht van deze woorden.
Dit bronboek heeft veel schrijvers geïnspireerd. De boeken van Marianne Williamson, waaronder ‘Terugkeer naar liefde’, zijn gebaseerd op ECIW. Eckhart Tolle heeft zijn boek ‘De kracht van het Nu’ geschreven in lijn met ECIW. Zo zijn er nog vele anderen die ECIW via hun boeken toegankelijk maken voor een groter publiek.
ECIW bestudeer ik al ruim 15 jaar en het blijft boeiend. Ik heb het gekocht toen ik halverwege de twintig was, maar toen vond ik het te moeilijk. De inhoud gaat te diep om volledig over te zijn. De lezer krijgt alle vrijheid om de stof te overdenken en al dan niet aan te nemen. Als je er werkelijk heel heel diep over nadenkt, doorvoelt en doorleeft, dan kun je niet om de boodschap heen.
Ik vind het echt prachtig. Dit boek raakt veel moeilijke thema’s, waarmee ik heb geworsteld, zoals de onrechtvaardigheid in de wereld. Het heeft mij geholpen om tot in mijn tenen te kunnen accepteren dat wij heel worden in een gebroken wereld.
ECIW heeft mij gebracht om in mijn werk een stapje achteruit te doen, stil te zijn en een kanaal te zijn voor een hoger bewustzijn, voor liefde, voor God. Om steeds dichter bij de essentie te komen. Uit de projectie te gaan. Te ervaren dat liefde het enige is wat werkelijk bestaat. Ook al doe ik vaak niet zo liefdevol en zit ik zelf ook vast in patronen, waar ik nog niet vrij ben. Maar dan gaat het over vergissingen en kun je weer terug (want niets onwerkelijks bestaat). Als je wakker wordt, kun je herstellen.
Veel uitspraken zijn voor mij kleine mantra’s. Zoals: “Je weet niet wat het betekent, maar alles is in je hoogste belang”, waardoor mijn persoonlijkheid een stap naar achter gaat, en ik de werkelijke bedoeling kan laten komen. Of “Ik heb geen lichaam, ik ben vrij. Ik blijf wie ik ben, zo schiep God mij”. Wat mij bewust maakt van het feit dat een lichaam een omhulsel is en dat ik ook niet gescheiden kan zijn van anderen. Losse lichamen zijn een illusie. In energie gaan we in elkaar over. Wat ik ook een leuke vind: “Alle lessen die je een ander leert, zijn eerst voor jezelf bedoelt”. En “Je kunt een ander niet aandoen, wat je jezelf niet aan doet”. Als ik naar over iemand denk, dan voel ik me zelf naar.
Als je ECIW bestudeert en ter harte neemt, brengt het je ongelooflijk veel. Al je overtuigingen gaan op de schop. Het is de weg van Overgave. Het vraagt scherpte van geest. Toewijding om altijd aanwezig te zijn, waar je ook bent. Uit de aanvalsgedachten te gaan. Uit de projectie. Vergeving biedt alles wat je wenst.
~ Annemarie Baltus
8 april 2016