Inspira

De moed van imperfectie

Een krachtige boodschap

Velen van jullie zullen Brené Brown al kennen. De kracht van haar boodschap is zo groot, dat ik haar boek ‘De moed van imperfectie’ graag nog een keer onder de aandacht breng.

Brené Brown beschrijft in ‘De moed van imperfectie’ hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een ‘bezield leven’: leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’.

Bezield leven. Dat kan niet een beetje. Daar moet je helemaal voor gaan. Brené Brown heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar schaamte en kwetsbaarheid en heeft daar zeer zinnige dingen over te zeggen.

“Het is vaak moeilijk om je eigen verhaal onder ogen te zien, maar lang niet zo moeilijk als je hele leven ervoor weglopen. Het is riskant om je kwetsbaarheid te aanvaarden, maar lang niet zo gevaarlijk als liefde, verbondenheid en geluk opgeven- de ervaringen die je het meest kwetsbaar maken. Pas wanneer je de moed hebt om je te verdiepen in je duistere kant, zul je de oneindige kracht van je lichte kant ontdekken.” Brené Brown: De moed van imperfectie.

Haar uitgangspunt is dat leven gaat over connection (verbinding) en belonging (er bij horen). Beiden zijn wezenlijk voor een gelukkig leven. Uit haar onderzoek komt naar voren dat mensen die een sterk gevoel van liefde en er bij horen ervaren, geloven dat zij dat waard zijn. Dat zij imperfect zijn én evengoed de moeite waard zijn om van te houden. Voor verbinding moet je durven loslaten dat je perfect bent. Want je kwetsbaarheid maakt je mooi. Je hebt de moed nodig om te zeggen ‘I love you first’, zoals Brown dat zegt in het onderstaande filmpje. Courage, Compassion en Connection.

Wij hebben allemaal moeite met kwetsbaarheid. We willen moeilijke gevoelens (pijn, vragen als ‘Ben ik goed genoeg?’ of ‘Hoor ik er wel bij?’) wegstoppen en niet voelen. Je betaalt daar een prijs voor. Je kunt gevoelens niet eenzijdig verdoven. Als je de pijn kant wegstopt, dan verdoof je ook je geluk, je dankbaarheid en je creativiteit. Dit compenseren we dan met eten, activiteiten of drank. We leven het leven maar half.

We willen het onzekere zeker maken. Dat is een manier om discomfort niet te voelen. We plannen, we denken in strategieën. En dat is in deze tijd niet meer een oplossing. Het leven is onzeker. Je bent niet perfect, maar je bent het wel waard om van gehouden te worden.

~ Annemarie Baltus
4 maart 2016

Lees hier meer  boekrecensies 
Persoonlijke ontwikkeling
Wil je verder komen met je persoonlijke ontwikkeling? Inspira biedt verschillende trajecten (eventueel op maat) aan.     Lees verder
Volg Annemarie op:
twitter-grijs
facebook-grijs
linkedin-grijs

Inspiratiemail
Wil je geen artikel van Annemarie missen? Schrijf je dan in voor haar maandelijkse Inspiratiemail.     Aanmelden






inspira contact

Wil je meer informatie of heb je vragen over (één van) onze programma's? Bel ons via 0341-353 466. Of stel je vraag via ons contactformulier     Wij nemen dan snel vrijblijvend contact met je op.