Als iets op de parkeerplaats staat, kun je het niet verwerken.
Ik maak wel vaker mee in een training dat een deelnemer in het groepsproces tot een emotionele onthulling overgaat. Nu ook weer. Een deelnemer deelt een persoonlijk verhaal, wat degene nog nooit met iemand heeft gedeeld. Het stond ook niet beschreven in het levensverhaal. Het komt onverwacht op de open vloer. Ik zie de kracht van onthulling in een veilige groep. De kracht van zelf-erkenning. Ik zie de innerlijke grootsheid groeien. Een groot, naar geheim, laat je gebukt door het leven gaan en nu wordt het onthuld. Het is zeker 16 jaar na dato.
Het is een emotionele onthulling. Dat wil zeggen dat er bij de onthulling ook wordt gevoeld. Het vraagt veel innerlijk voorwerk, voor je op deze manier kunt onthullen. Het vraagt moed en het vermogen om je eigen kwetsbaarheid te kunnen toelaten en dragen. Een feitelijke onthulling is afstandelijker, gaat alleen over de feiten en is minder helend. Het duurt soms jaren voor mensen tot een onthulling overgaan. De schaamte, de zelfschuld, en de angst voor de gevolgen van de onthulling; het kan groot zijn waar je doorheen moet voor je onthult.
Het is helend en heilzaam voor de onthuller als er goed op de onthulling wordt gereageerd. En dat wordt er. Warm, veilig en zonder drama. Er wordt geluisterd, er is erkenning en plaatsvervangende boosheid om het onrecht wat is geweest. Het maakt diepe indruk en het is goed.
Op een wijnavond, een tijdje later, met lieve vrienden, worden de recente onthullingen van medewerkers van NOS Studio Sport en #Metoo in het algemeen besproken. Soms komen de ontboezemingen lang na dato. ‘Ik begrijp werkelijk niet dat mensen het niet meteen zeggen’ is de gemeenschappelijke teneur onder de mannen. Ik hou me afzijdig en het irriteert me ook een beetje. Onwetendheid in een mening gestopt.
‘Moet ik het nou weer gaan zeggen?’, denk ik. ‘Dat zo’n reactie onthullingen juist tegenhoudt?’
Ja dus. Ik begin met praten: ’Gemiddeld duurt het zestien jaar* voor mensen met misbruik uit hun jeugd naar buiten komen. Het meeste misbruik komt niet eens naar buiten. Veel mensen die misbruikt zijn, wapperen het zelf ook weg naar anderen toe.’ Ze kijken me verbaasd aan. Maar er wordt wel geluisterd. Gelukkig.
Ik moet aan mijn oma denken. Toen zij dement werd sprak zij nauwelijks nog. Een van de weinige dingen die zij zei was: ‘Sodemieter op klootzak’. Mijn keurige omaatje. Wij moesten er toen om lachen. Inmiddels weet ik beter.
Ik stoor me aan het wegwuif gedrag van daders. Dat zij nu ook gewoon weer op TV komen. Dat zij, op een enkeling na, geen enkele innerlijke exercitie doen over hun grensoverschrijdend gedrag. Geen enkele diepte, geen enkel schuldbesef en we blijven er gewoon naar kijken en op stemmen.
Als je ervaring zo wordt ontkend en/of weggewoven… Ik begrijp dat je dan jarenlang naar je onthulling toe moet groeien. Je moet er ongelooflijk sterk voor zijn, om de reacties van anderen te kunnen hanteren in jezelf.
We hebben nog een lange weg te gaan.
Wat ben ik trots op onthullers.
Meer lezen? Er is een interessant rapport van de GGD over onthulling van seksueel misbruik:
~ Annemarie Baltus
April 2023
Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.
Annemarie heeft een boek geschreven dat gaat over ‘Liefdevol Leiderschap’. Het is een inspiratieboek waarin haar mooiste blogs zijn gebundeld. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel over persoonlijk leiderschap, het tweede deel bevat lessen voor leiders, en het derde deel gaat over haar persoonlijke levenslessen.
Inspira heeft daarnaast een prachtige E-learning over Persoonlijk Leiderschap.
Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens op onze website of abonneer je op onze inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.