Soms kun je veel leren van bekende mensen. Wat doe je als je jaren geleden iets hebt gedaan, wat met terugwerkende kracht niet meer kan en pijn heeft veroorzaakt? Als je in feite onschuldig bent in je schuld? Als je niet doorhad dat wat je toen deed, schadelijk was. Vergissingen waarvan je destijds misschien niet eens door had dat je ze beging. De tijdgeest haalt je in en wat eerst wel kon, kan nu niet meer.
Zo kunnen we leren van Ivo Niehe. Vooral hoe het niet moet.
In de documentaire ‘Framing Britney Spears’ is een fragment te zien uit een interview van jaren geleden tussen Britney Spears en Ivo Niehe. Niehe, destijds een bekende presentator van het programma ‘de TV Show’, vroeg aan Spears naar haar borsten en haar mening over plastische chirurgie. Als je het fragment nu ziet, is het vrouwonvriendelijk en erg ongepast om dit soort vragen te stellen aan een meisje van 17 jaar oud.
Inmiddels is Spears 39 jaar. Zij is in de tussentijd extreem ontspoord. In de documentaire wordt het fragment gebruikt als illustratie voor de seksistische vragen en benaderingen waar zij destijds aan onderhevig was.
Ik denk dat ik het fragment destijds ook heb gezien. Er is mij toen niets bijzonders opgevallen of iets van bijgebleven. Dat fascineert mij enorm. Dat je met terugwerkende kracht pas doorhebt hoe vrouwonvriendelijk, seksistisch of racistisch iets was.
Ivo Niehe zou het interview niet hebben gedaan als hij had geweten dat er 21 jaar na dato zo’n gedoe over zou ontstaan, laat hij weten aan de Volkskrant.
De producer reageert dat destijds alles in gemoedelijke sfeer verliep en dat het fragment illegaal in de documentaire zit en een enorm vertekend en misplaatst beeld geeft van de werkelijkheid. Het is uit zijn verband gerukt.
De heren vallen over elkaar heen in hun verdediging. Zwakte all over the place, geen inzicht, geen lerend vermogen. Behalve dan dat Ivo Niehe het niet nog een keer had gedaan, omdat het jaren na dato tot gedoe leidt. Maar heeft hij wel door waarom dit nu tot gedoe leidt? Blijkbaar niet.
Hoe ga je hier dan wel mee om?
Dat kun je leren van Justin Timberlake in zijn Instagrampost. Timberlake had een relatie met Spears tussen 1999 en 2002 en heeft zich destijds publiekelijk seksistisch uitgelaten over zijn vriendin. Hij geeft een empathische reactie en neemt verantwoordelijkheid voor zijn daden.
‘Het spijt me zeer voor de momenten in mijn leven waarin mijn daden hebben bijgedragen aan het probleem, waar ik voor mijn beurt sprak of niet opkwam voor wat juist was. Ik begrijp dat ik op deze momenten en op vele andere tekort kwam en profiteerde van een systeem dat vrouwenhaat en racisme gedoogt,’ meldt hij nu.
Hij biedt ook zijn excuus aan voor het incident met zangeres Janet Jackson tijdens de Super Bowl in 2004. Timberlake trok toen een deel van haar kleding los, waardoor haar rechterborst voor miljoenen kijkers te zien was.
Timberlake zegt ook in zijn post: ‘Ik weet dat deze verontschuldigen nog maar een eerste stap zijn en hiermee niet alles meteen goed is. Ik wil bij dit alles verantwoording afleggen voor mijn eigen misstappen. Ik geef veel om het welzijn van de mensen van wie ik hou en waarvan ik heb gehouden. Ik kan het beter doen en ik zal het beter doen.‘
Driemaal raden welke reactie het meest helende effect heeft op Spears. En als je het belangrijk vindt: welke reactie het meeste respect oplevert bij je volgers?
Ontkenning en verdediging zoals Niehe en zijn producer?
Of erkenning, excuus en de keus om te leren van je fouten?
De reactie van Timberlake is empathisch. Hij doet recht aan het geheel. Aan Spears, aan zichzelf, aan zijn gedrag en het effect van zijn gedrag en hij trekt er lering uit. Hij biedt een excuus aan. Dat is krachtig.
Voel in jezelf, welke reactie je zou kiezen als je in de schoenen van Niehe zou staan. Durf je zo diep door het stof te gaan als Timberlake doet? Verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag, empathie tonen en je excuus aanbieden? Kijk eens in jezelf. Wat zou jij doen? Zou je een excuus vanuit je hart durven maken?
Wat levert de reactie van Ivo Niehe eigenlijk op? Nog veel meer gedoe. Door zijn verdediging zet hij een beweging in gang die aan wil tonen dat Niehe seksistisch is. Er zijn al interview beelden opgedoken dat hij een 14-jarige jongen naar zijn ‘hete pik’ vroeg.
Tja. Wie niet leren wil, krijgt het moeilijk. Ik ben dankbaar dat ik met jonge mensen, onze toekomstige leiders, mag werken die dit meteen en volledig begrijpen.
~Annemarie Baltus~
februari 2021
Annemarie is executive coach en leiderschapsontwikkelaar. Zij werkt voor leiders die vanuit hun hart willen leiden en bereid zijn het innerlijk werk te doen wat daarvoor nodig is.
Wil je meer inspiratie? Abonneer je dan op mijn inspiratiemail. Dan ontvang je een keer per maand mijn nieuwste artikelen per e-mail.
In het leiderschapsprogramma ‘De kracht van het onbewuste’ leer je hoe je dichtbij jezelf blijft, waar je ook bent. Als je vanuit je essentie je leven wilt leiden, als je je ware kracht wil vrijmaken, dan is deze training iets voor jou.